Waarom deze vzw?

 

Saroj Acharya, Nepalees wonend in België en medeoprichter van onze vzw, vertelt:

“Toen ik vorig jaar  naar Nepal ging, had ik de kans om nog eens mijn geboortedorpje Bachchha te bezoeken, waar ook mijn ouders zijn opgegroeid. Ons huis ligt net boven het plaatselijk dorpsschooltje, en telkens als ik er voorbij kwam bleef ik even staan kijken. Deze school vormde een schril contrast met het onderwijs dat ik genoten had in Kathmandu, waar we alle faciliteiten hadden. Deze kinderen waren aan het spelen op een modderig terrein met een leeggelopen bal, sommige hadden gescheurde kleren of geen schoenen aan. Ik vroeg aan één van de leerkrachten wat de kinderen ‘s middags aten, en hij zei dat sommigen maïs meebrengen als ze dat hebben, de andere eten niets van 10 uur ‘s morgens tot 5 uur ‘s middags.

De omstandigheden zijn al een beetje verbeterd ten opzichte van vroeger. In de tijd van mijn vader en moeder moesten ze een uur wandelen en een rivier al zwemmend en springend oversteken om naar school te gaan. Nu is het schooltje dichterbij, maar vele ouders willen hun kinderen nog altijd niet laten studeren omdat het hun meer kost dan dat ze dagelijks verdienen. De meeste mensen doen aan overlevingslandbouw, waardoor het moeilijk voor hen is om in de dagelijkse behoeften te voorzien, of hun kinderen goed eten, kleren en onderwijs te geven, en ze laten hun kinderen liever voor de ossen en geiten zorgen, of klusjes doen in het dorpje.

Terug in België bleef dit schooltje me door het hoofd spoken, en wou ik graag iets doen om ze te helpen. Daarom hebben we de vzw Ama Chori Nepal opgericht.

In de eerste plaats willen we ervoor zorgen dat er meer dorpskinderen naar dit schooltje kunnen gaan, en dat ze kunnen genieten van beter kwaliteitsvol onderwijs. Op onze website kan je enkele foto’s zien van het schooltje. In een later stadium willen we de andere basisvoorzieningen van dit dorpje verbeteren, zoals de gezondheidszorg, infrastructuur en landbouw.”